Chateau Musar

EN TRADITIONEN TRADITION FOR
BÆREDYGTIG VINPRODUKTION I LIBANON AV
HÅLLBAR VINPRODUKTION I LIBANON

Libanon har en lang tradition for vinproduktion – allerede for 6000 år siden dyrkede fønikerne vin i de nordlige dele af landet. Det blev kendt og værdsat i hele Middelhavsområdet og nævnes endda i Bibelen.

Familien Hochar flyttede fra Frankrig til Libanon i 1100-tallet, og inspireret af landets lange tradition for vinproduktion grundlagde Gaston Hochar vinhuset Chateau Musar i 1930. Da Gastons søn Serge Hochar overtog vinhuset, blomstrede de internationale succeser, og i 1984, midt under borgerkrigen, blev Serge Hochar udnævnt til ”Decanter Man of the Year”. Erfaringerne fra de langvarige uroligheder, som historisk har præget landet, gør, at de – trods de udfordringer de har været tvunget til at udholde siden 1975 og frem til i dag – fortsætter ufortrødent med at arbejde, nogle gange med kun halvdelen af arbejdsstyrken, for at høste og levere deres vin. Deres historie viser en imponerende evne til at levere selv under de mest turbulente forhold. Druerne dyrkes i 1000 meters højde i Bekaadalen, et højtliggende plateau beliggende mellem Libanon- og Antilibanonbjergene. Det er et optimalt miljø for vinproduktion, især for økologisk vin, med store temperaturforskelle mellem dag og nat samt tilstrækkelig nedbør.

SCJ_200px.png

Bæredygtighedsarbejde

Vinene, som familien Hochar producerer, er såkaldte ”naturvine”, og familiens filosofi bygger på at lade naturen bestemme, hvilket betyder, at de griber så lidt som muligt ind i de naturlige processer under vinproduktionen. Chateau Musar stræber efter at opfylde FN's globale mål for bæredygtig udvikling, med særligt fokus på mål 12 - Bæredygtigt forbrug og produktion. Chateau Musars bæredygtighedsstrategi bygger på fire fokusområder: økologiske vinmarker, biodiversitet, optimeret energiforbrug og reduceret affald.

Arbejdet omfatter:

  • Økologisk dyrkning: Ingen brug af kemiske pesticider eller mineralsk gødning – en praksis, de har haft siden 1960'erne.
  • Biodiversitet: Brug af metoder, der er skånsomme over for det omgivende økosystem, herunder skove, jord og dyreliv.
  • Reducerede drivhusgasudledninger: Ved håndlugning, manuel høst, brug af lette flasker samt solpaneler til opvarmning af husholdningsvand.
  • Bæredygtig brug af naturressourcer: Ingen kunstvanding, undtagen for nyplantede vinstokke, og minimalt vandforbrug gennem højtryksrensning.
  • Affaldshåndtering: Organisk affald genbruges, og emballagematerialer genanvendes, når det er muligt.

Bevarelse af druesorter: Genplantning af druesorter, der er uddøde i området.

I 2006 blev Chateau Musar den første vingård i Libanon til at opnå økologisk certificering for sine vinmarker. De er certificeret gennem IMC (Istituto Mediterraneo di Certificazione), i dag kaldet CCPB, en international certificeringsorganisation specialiseret i økologiske produkter. I praksis har Chateau Musar haft økologisk produktion længe før dette, og deres filosofi og bæredygtighedsarbejde omfatter hele vinporteføljen.

Social bæredygtighed

Chateau Musar lægger stor vægt på social bæredygtighed. Vingården følger Amfori BSCI’s adfærdskodeks, som blandt andet omfatter retten til kollektive forhandlinger, organisationsfrihed, nul-tolerance over for diskrimination og et sikkert arbejdsmiljø. De tilbyder også økonomisk støtte til medarbejdere og deres familier, omfattende sundhedspleje, teoretisk og praktisk uddannelse samt pensionsordninger.

Gennem deres stærke engagement og ansvar for miljø og socialt ansvar fortsætter Chateau Musar med at være et forbillede i vinindustrien og viser, hvordan tradition og innovation kan forenes for at skabe vine af højeste kvalitet.