KAFFEFARMEN LA CUMPLIDA

KAFFEFARMEN LA CUMPLIDA

I flere år har Arvid Nordquist været engageret i kaffefarmen La Cumplida i Nicaragua, og vi køber ca. 90 % af deres høst. En lang aftale har muliggjort langsigtede investeringer og satsninger på farmen, hvor målet er at forbedre de sociale forhold for de ansatte og deres familier. Da kaffen er certificeret af UTZ Certified, betaler vi en ekstra præmie for kaffen, en højere pris, og medvirker på denne måde til geninvesteringer i skoler, boliger, sundhedsvæsen og et bedre arbejdsmiljø for de ansatte.

På La Cumplida lægger ejerne stor vægt på, at arbejderne skal arbejde under retfærdige arbejdsforhold, og at farmen skal have så lille en negativ indvirkning på miljøet som muligt. Hele farmen drives miljøvenligt og er selvforsynende med el. Den har eget vandrensningssystem og en omfattende skovgenplantning samt en planteskole, hvor man sammen med forskere eksperimenterer med hybrider.   I de senere år er der blevet bygget ca. 90 huse lige uden for farmen. Det er huse, som med nordiske øjne ser meget enkle ud, men for lokalbefolkningen er det en enorm forbedring. Tidligere boede de i ustabile skure, hvor det regnede ind. I dag har de stabile betonhuse med ca. to værelser, elektricitet og et udendørs køkken med komfur. Arbejderne på La Cumplida får tre måltider mad om dagen og arbejder under forhold, der er godkendt af UTZ Certified. Arbejderne på farmen får også adgang til frit sundhedsvæsen.

Tæt på farmen finder man desuden en skole. Den tilbyder undervisning til børnene i området om sommeren, når andre skoler er lukkede. Børnene undervises af kompetente lærere, og der er også tid til sport og leg. Fodbold er en af de foretrukne aktiviteter. Da Arvid Nordquist sidst besøgte farmen, sørgede vi for at medbringe en stor ladning materialer til skolen såsom blyanter og blokke, så lærerne får de ressourcer, de behøver for at kunne give børnene en lysere fremtid. Farmen driver desuden yderligere seks skoler i nærområdet i Matagalpa.

De fleste på farmene har adgang til mobiltelefoner, tv eller andre moderne kommunikationsmidler. Dette gør det muligt for arbejderne på La Cumplida at fortælle om, hvor godt de har det, og påvise muligheden for at kunne få arbejde under disse gode forhold. Arbejderne søger hen til de farme, der tilbyder gode arbejdsforhold, hvilket på sin side lægger pres på de øvrige farme om at øge deres standard, så der vedbliver at komme folk, der vil arbejde for dem. Rygtet breder sig som ringe i vandet, og farme i hele landet tvinges til at vurdere deres arbejdsforhold. Forhåbentlig vil dette blive begyndelsen på en positiv spiral, som påvirker hele landet og breder sig ud over landegrænserne.