VIL DU OGSÅ GERNE VIDE …

SPØRGSMÅL OG SVAR

Hvorfor vælger vi ikke en 100 % plantebaseret plastikemballage?

En kaffeemballage består af flere lag, hvoraf en er en barriere mod ilt, der er kaffens største fjende. Lige nu er der ingen leverandør, som kan fremstille 100 % plantebaseret plastik, der holder ilt ude. Derfor er vi indtil videre nødt til at have fossilbaseret plastik i vores emballage (EVOH-laget, dvs. barrieren, er fossilbaseret plastgranulat). Vi håber på, at udviklingen går fremad, så vi inden for en nær fremtid kan gå over til 100 % plantebaseret plastik.

 

Hvorfor plantebaseret plastik i emballagen i stedet for genvundet plastik?

Set ud fra en cirkulær tankegang er det altid en god idé at bruge materialer, der allerede er i omløb, som fx genvundet plastik. Plastmaterialer har forskellig elasticitet og forskellige barriereegenskaber, og nogle plasttyper er giftige og nu forbudte. I genvundet plastik ved man ikke, hvilke plasttyper der indgår, og derfor må genvunden plastik ikke komme i direkte kontakt med fødevarer.

 

Hvad består den plantebaserede plastik af?

Den plantebaserede plastik fremstilles af vegetabilske olier fra raps og solsikke samt hovedsageligt GMO-frie sukkerrør, hvor man udvinder så store mængder sukker og ætanol som muligt. Affaldet fra sukkerrørene bliver til restproduktet bagasse, der bruges som en naturlig energikilde, der kan erstatte gas eller fossile energikilder. Bagasse bruges også som naturlig gødning på marker, og ved overskudsproduktion sælges det videre.

 

Hvordan sorterer jeg min kaffeemballage bedst muligt?

Emballagematerialet skal stadig sorteres som blød plastik. Selvom >70 % af laminatet er fremstillet at plantebaseret materiale, så har man efterlignet plastikkens molekyler, hvilket indebærer, at det ikke er biologisk nedbrydeligt. Derudover mangler der i dag struktur i samfundet til at varetage biologisk nedbrydeligt plastmateriale på den rigtige måde.